Dog Assisted Therapy
Bij Dog Assisted Therapy ondersteunen wij, door middel van onze honden, de therapie van verschillende therapeuten. De honden zijn een hulpmiddel om de therapie fijner, makkelijker en leuker te maken. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de welbekende muziek- of speltherapie. Door een hond in te zetten ligt de focus van de persoon niet meer alleen op het doel of het probleem, maar op de hond. De hond oordeelt daarbij niet en is er altijd voor ze, waardoor ze het gevoel hebben dat ze het niet alleen hoeven te doen. De therapie wordt een beleving, waarbij de motivatie om bepaalde handelingen en opdrachten te doen wordt vergroot. Dog Assisted Therapy is eigenlijk gewoon een feestje!
DAT wordt altijd in samenwerking met een BIG geregistreerde therapeut gegeven. Wij ondersteunen de therapeuten met onze honden. Onze taak is het begeleiden van de hond, inbrengen van ideeën hoe de hond kan worden ingezet, in de gaten houden van de doelen en het proces, verslaglegging en eventueel het bijwonen van de besprekingen. De therapeut zal de persoon begeleiden en het proces hierin bewaken.
Eten met een lepel dankzij Dog Assisted Therapy
Rechts op de foto zie je Anne. Zij heeft met behulp van Dog Assisted Therapy geleerd om met een lepel te eten. Zij adoreert deze hond en voor haar doet ze (wel) alles. Dus de hond krijgt een slab om en eet van een eigen lepel. Omdat Anne de hond in alles nadoet is zij ook zelf met een eigen lepel gaan eten. Kinderdagcentrum Onder één Dak, van de Amerpoort in Amersfoort, gebruikt Dr. Snuffelhonden voor het ondersteunen van hun therapie. Dit is hier een prachtig voorbeeld van!
Lees hier meer over een dag van Anne!
"Wij zien zeker een meerwaarde van de Dog Assisted Therapy. Het is voor kinderen een zeer laagdrempelige manier om eigen invloed te ervaren op een manier zoals ze dat vaak met begeleiders niet kunnen beleven. Eigen invloed ervaren is dan weer goed voor eigenwaarde/zelfvertrouwen en een algemeen gevoel van welbevinden. Daarnaast bevordert de Dog Assisted Therapy de actieve communicatie van kinderen doordat 'signalen' direct worden 'beloond' door de hond met een reactie. En dit alles heeft weer een positief effect op dingen, zoals ( sociale ) weerbaarheid en leren ontdekken van wat je prettig vindt en wat niet ( eerste verkenning van leren kennen van eigen grenzen ) en wellicht ook hierover leren communiceren. "